vineri, 11 septembrie 2009

lectia de "fericire" :P

va scriu putin din cartea lui Ion Baiesu, faza in care Costel ii prezinta Tantei "orizontul" ei :P

" -Am si eu o pretentie: sa ma faci fericita.
-Draga, te fac, e clar. Daca ti-am promis, ma tiu de cuvant.
-Vreau sa stiu si eu cum, ca sunt curioasa.
-Pai iti spun, ca e simplu ca buna ziua. In primul rand, chiar cu riscul de-a zice lumea ca sunt prea modern in conceptii, eu te scot din servici.
-Bine, tu ma scoti din servici, dar eu ce fac cu orizontul?

-Ai rabdare, ca-ti spun imediat cum e si cu orizontul.
-Plus ca mai aduceam si un ban in casa...
-Draga, intr-o familie solida, barbatul aduce banii, iar femeia iubirea.
-Fiecare in limita posibilitatilor.
-Evident, nici nu ma gandesc sa ne fortam.

Uite, draga, cum e cu orizontul, ti-l spun sistematic, ca sa ai o perspectiva a vietii cat mai clara. In principiu, un orizont se face in functie de programul zilnic, iar programul tau zilnic este urmatorul - ti-l citesc direct, ca l-am copiat de la un coleg de-al meu, care si el il avea de la cineva foarte competent.
Va sa zica, la ora sase dimineata te scoli. Nu e nici prea devreme, nici prea tarziu, tinand seama ca, vara, soarele rasare pe la patru si ceva. Te scoli si in cinci minute te-ai si imbracat. Imediat pleci si faci piata conform listei pe care ti-o intocmesc eu in fiecare seara precedenta. Mergand si venind de la piata, faci si niste raze ultra, care sunt sanatoase si foarte gratuite si nu trebuie sa mai mergi in sezon vara la Mamaia, ca sa dai bani pe ele, si te intorci acasa la sase patruzeci si cinci...
-Costele, n-ar fi mai bine sa ma intorc la sase si cincizeci, ca sa prind toate razele ultra?

-Tanto, nu pot sa cedez nici un minut si nu insista, pentru ca asta e program Stas si e verificat si cronometrat la fix, multe familii s-au consolidat si au devenit fericite cu el.
Asa..imediat intocmesti decontul de cheltuieli si pregatesti restul de bani, pe care trebuie sa mi-i prezinti, dupa care te apuci sa faci in casa o curatenie luna, de sa nu te poti uita la parchetul nostru decat cu ochelarii de soare.

-Am o idee: daca ma aplec ca sa frec parchetul, pot sa-mi fac si gimnastica de dimineata cu ocazia asta? Ca sa castig timp.
-Da, de acord. Dupa ce termini cu parchetul, pregatesti cafeaua cu lapte si niste oua moi sau ochiuri, indiferent, desi eu prefer moi sau cleioase si vii cu ele la patul meu, ma saruti dulce dupa ureche, dar fara sa ma gadili, ca sunt foarte sensibil la locul acela, si ma trezesti in soapte, cat mai usoare, pt ca, daca ma trezesti in vorbe tari, risti sa ma indispun...

-Ce fel de soapte, dragul meu, ca sa-mi notez aici?
-Pai, de pilda: "buna dimineata, puiule", "trezeste-te, iubitule", indiferent...
-Adica cum imi vine mie la gura momental?

-Exact...dupa ce ma trezesti intr-un mod placut si distractiv, imi servesti masa la pat si astepti in picioare pana mananc, ca mama asa faceam cand manca tata. Imediat dupa asta ma pregatesti pt servici, adica pui o camasa curata pe mine, o haina frumos calcata, imi aranjezi cravata, ma parfumezi, ma perii, imi faci pantofii, adica tot ce trebuie, ma conduci pana in fatza casei, unde imi dai unele sfaturi specifice, asa cum obisnuiesc sotziile cu sotzii lor cand pleaca la servici. Dupa ce am plecat eu si m-ai urmarit pana la coltul strazii cu privirea umezita de emotie si dragoste, te apuci imediat de diferite treburi gospodaresti, adica de mancare, curatenie, spalat, plus confectionat diferite obiecte cu andreaua si masina de cusut...Cand ma intorc de la servici, gasesc masa gata pregatita. Eu ma asez la masa, tu imi urezi pofta buna si stai langa mine si astepti pana mananc, ca asa facea mama cand manca tata: astepta. Dupa ce mananc si tu imi urezi sa-mi fie de bine, ma culc si tu continui diferite treburi prin casa, dar f incet si fara panica, caci nu iubesc zgomotele. Spre seara ma scol si fie ca vizionam o varietate la televizor, fie, daca e sambata seara, iesim la un local, ca sa te distrezi si tu, adica sa bei un tzap si sa mananci doi mici. Si cu asta gata.

-Cum gata?
-Adica asta e orizontul tau. Iti place?
-Draga, pot sa spun ca-mi place chiar foarte mult. Imi place pt ca, pe langa ca e f Stas, e si economic, si variat. Daca o sa am toata viata orizontul asta. trebuie sa fiu prea rauvoitoare ca sa nu devin fericita.

-Pai ti-am spus de la inceput ca, vrand, nevrand, cu mine o sa fii foarte fericita."

2 comentarii:

Aa-Mika spunea...

Lectia asta de "fericire" este foarte amuzanta, ti-am mai spus. Cred ca fiecare din noi ar trebui sa aiba cate una, nu ? Sau ... poate fericirea este un secret ... ?!

contesa spunea...

fericirea nu-i niciun secret... putem fi fericiti mai des, si mai usor dc intr-adevar am fi atenti la tot ce presupune viata noastra

azi de dimi am fost fericita, ca m-am vazut cu prietenii mei dragi, si mi se parea totul simplu si frumos, acum in seara asta sunt nefericita din cauza crizei financiare